16.2.2021

Ajankohtaista

Tälle sivulle kokoamme villähteeläisiä koskevia muiden ”virallisten” ja epävirallisempienkin tahojen ajankohtaisaiheita. Sekä muuta kyläyhdistyksen ajankohtaisasiaa. Kyliksen omista tapahtumista lisätiedot: tulevistamenneistä

*******************************************

Kyläyhdistyksen joulumarkkinat su 4.12.22 klo 10 – 14 Erstan peruskoululla

Teethän myyntipaikkavarauksen pian: sähköpostilla villahde@gmail.com tai puh. 044 200 4002. Katso lisää https://villahde.fi/tapahtumat/

*******************************************

Kyläyhdistyksen 25-v-juhlavuoden tapahtuma 16.10.2022, katso kooste

*******************************************

Näkemisiin syyskauden ohjelmassamme. Katso Toimintaryhmät

Yhteislauluillat TORSTAISIN klo 17 – 19

Villähteen pelimannien tahdittamat musiikki- ja yhteislauluillat Erstan puukoululla ovat käynnissä. Torstaisin klo 17 – 19, tervetuloa! Syyskausi 1.12.2022 asti, jolloin vietetään lauluiltaa jouluisissa tunnelmissa. Kevätkausi alkaa jälleen to 12.1.2023. Katso

*******************************************

Kyläyhdistykseltä ajankohtaista

Henkilövalinnat seuraavalle 2-vuotiskaudelle sekä täydennykset
Henkilövalinnat kyläyhdistyksen hallitukseen erovuoroisten tilalle tehdään pääsääntöisesti yhdistyksen syyskokouksessa marraskuussa.

Hallitusta voidaan täydentää uusilla jäsenillä yhdistyksen kevät- ja syyskokouksissa. Kuulisimme mielellämme ketkä olisivat kiinnostuneita tulemaan mukaan kehittämään ja osallistumaan toimintaamme.

Hallitustoiminnasta:

Hallitus tapaa kerran kuukaudessa iltakokouksessa Erstan puukoululla tai etäkokouksessa. Kukin voi tehdä asioita kiinnostuksen ja osaamisensa mukaan ja kaikki osallistumme kyläyhdistyksen tapahtumajärjestelyihin. Tarkemmin toiminnasta näillä sivuillamme. ’Suolana keitoksessa’ on tutustuminen mukaviin ihmisiin yhdistyksen puitteissa ja yhteistyötahoilla. Saa myös käyttää kykyjään yhteiseksi hyväksi. Tahdomme uskoa että yhteisömme on kyläläisille niin tärkeä että uudetkin tekijät löytävät tiensä kotiseutuhenkiseen toimintaan. Tarvetta olisi esimerkiksi talous- ja toimisto-osaajalle, leipojille ja järjestelytehtävistä kiinnostuneille. On myös mainio tapa tutustua järjestötoimintaan ja luottamustehtäviin. 2022 Villähteen kyläyhdistys täytti 25 vuotta.

Jos kiinnostuksesi kyläyhdistyksen hallitustyöskentelyyn heräsi, ilmoita siitä sähköpostitse villahde@gmail.com niin jutellaan lisää! Voit myös täyttää oheisen lomakkeen niin otamme sinuun yhteyttä pikimmiten!

  ILMOITTAUDUN MUKAAN KYLIKSEN MESSIIN

  Tottahan toki! Olen kiinnostunut tulemaan mukaan tekemään kyläyhdistyksen yhteisiä juttuja.
  Talkoolaisena, kerron mitkä hommat minulta hoituvat parhaitenVaikka hallitusjäsenenäkin, minua kiinnostaa päätöksenteko ja reilu yhteistyö

  Kyläyhdistys saa ottaa minuun yhteyttä ja jutellaan tarkemmin näistä kuvioistaSähköpostitsePuhelimitse

  Harrasteryhmiimme ja tapahtumiimme lämpimästi tervetuloa! Taloudellinen tukesi jäsenmaksun muodossa on myös hyvin tärkeä – kylis kiittää!

  *******************************************

  Kohti energiafiksuja rakennuksia 1.12.22 Fellmannissa ja etänä

  Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskus järjestää 1.12. klo 14-18 Fellmanniassa (sekä etänä) tilaisuuden ”Kohti energiafiksuja rakennuksia”, jonka iltapäiväosio on suunnattu Lahden asukkaille. Tilaisuudessa on tarkoitus tuottaa asukkaille neuvoja ja tukea haastavaan energiatilanteeseen, ja tarjota vinkkejä mm. energiansäästöön kotitalouksissa. Tilaisuudessa kerrotaan myös erilaisista haettavista energiatuista sekä neuvotaan energiatehokkuudessa. Tilaisuudesta tullaan viestimään ko. hankkeen sivuilla, kehityskeskuksen sivuilla sekä kaupungin somekanavissa (esim. Twitter).

  Ennakkoilmoittautuminen tilaisuuteen torstaihin 24.11.2022 mennessä: Ilmoittautumislomake Kohti energiafiksuja rakennuksia
  Tilaisuudesta toteutetaan livestream etäosallistujille. Tilaisuutta voi seurata etänä Lahden kaupungin YouTube-kanavalta (linkki toimitetaan etäosallistujille lähempänä tilaisuutta).

  Tietoa energiatehokkuudesta ja vinkkejä mm. Astetta alemmas -kampanjan energiansäästöön sekä fiksuun puunpolttoon löytyy uusilta sivuilta www.lahti.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/ymparistokaupunki/energiatehokas-lahti/

  Lahden ympäristöneuvonnasta voi lainata lämpökameran ja sähkönkulutusmittarin maksutta. Soita tai laita sähköpostia p. 044 416 2762, ymparisto@lahti.fi ja sovitaan lainaus.

  Sari Knuuti
  kestävän kehityksen ohjaaja Lahden kaupunki

  ********************************************

  Luovan työn kilpailu aiheena Minun Villähteeni

  Katso palkitut esitykset täältä

  ********************************************

  Villäheinen 2022 sanaristikon ratkaisu

  Villäheinen jaettiin talouksiin joissa ei ole ilmaisjakelukieltoa 15540-postinumeroalueelle viikolla 18/2022.
  Katso tästä sanaristikon vastaukset

  *******************************************

  Fressin ilmainen verkkojuoksukoulu

  Fressi on kotimainen hyvinvointikeskusten ketju, joka tuottaa liikunta- ja terveyspalveluita 42 toimipisteessä. Lahdessa Vapaudenkatu 13:ssa ja Ankkurikatu 1:ssä. Fressi tarjoaa veloituksettoman verkkosisällön, jonka avulla jokainen pystyy aloittelemaan juoksuharrastusta tai tukemaan nykyistä juoksuharrastusta mm. kehonhuoltovinkkien avulla. Tämä sisältö on veloitukseton eikä sido mihinkään. Toivottavasti mahdollisimman moni saa tätä kautta kipinän ulkoliikuntaan!

  Fressi Juoksukoulun löydät osoitteesta: https://www.fressi.fi/juoksukoulu

  www.fressi.fi

  *******************************************

  Jättipalsamin torjuntaa Suppalan matonpesupaikan
  läheisyydessä omatoimisesti

  Kaupungin asukkaat ovat äänestäneet toimia haitallisten vieraslajien torjumiseksi ja asukkaille järjestettyjä talkoita mm. jättipalsamin torjuntaan oli viime kesänä. Jättipalsamien talkoot järjestettiin kaupungin toimesta mm. Villähteellä, Suppalan matonpesupaikan läheisyydessä, koska sieltä on tullut kaupungille päin toiveita jättipalsamin suhteen. Luontoturva ky:stä Miia Korhonen on mukana talkoissa. Talkoiden yhteydessä Miia kertoi myös muista haitallisista vieraslajeista, joita Lahden seudulla esiintyy.

  Jättipalsamia kitkettiin Suppalassa kesän aikana Miian johdolla pari kertaa, jatkossa omatoimisestikin. Kutsutaan asukkaita mukaan hyödylliseen ympäristötekoon!

  Alueella saattoi myös omatoimisesti käydä kitkemässä; alueella oli kitkentäkehikko jättipalsamin torjuntaa varten (ei muita kasveja tähän). (Varustuksesta: sään mukainen pukeutuminen ja omat hanskat ovat tarpeen. Vaatetus sopiva pusikossa liikkumiseen. Miialta voi kysyä lisätietoja.)

  Lahden seudun luontoretkiesitteestä löydät talkoot ja muuta luontoon liittyvää ohjelmaa. Luontoturvan sivuilla aiheesta https://www.luontoturva.fi/blogi/2022/04/19/41194

  Miia Korhonen
  Luontoturva Ky
  050-911 7782
  www.luontoturva.fi

  ******************************************

  VR:n lähiliikennealue laajeni Lahdesta Kouvolaan
  ja Kotkaan

  Junaliikenne Lahdesta Kouvolaan, Kotkaan ja Kotkan satamaan muuttui VR:n lähiliikenteeksi 5.1.2022 alkaen. Matkustusehdot sekä liput päivittyivät, minkä myötä suurin osa hinnoista laski. Alennukset muuttuivat: lähiliikenteessä opiskelijat, eläkeläiset sekä vapaa-ajallaan matkustavat varusmies- ja siviilipalvelusta suorittavat saavat kerta- ja sarjalipun hinnasta -50 % alennusta. Lapset saavat –50 % myös kausilipun hinnasta. Alle 7-vuotiaat lapset matkustavat veloituksetta. Lastenvaunujen, polkupyörän ja lemmikkien kanssa matkustaminen on lähijunissa ilmaista. Lisätietoa VR:n sivuilla. – Villähteeläiselle tämä tarkoittaa että esim. Helsingin Z-junalla pääsee lähijunaehdoin Villähteen seisakkeelle asti, kun ennen junatyyppi on muuttunut Lahdessa taajamajunaksi kalliimmalla hinnoittelulla.

  Villähteen kyläyhdistyksen hallitus allekirjoitti 2006 aloitteen uusikyläläisten kanssa saadaksemme seisakkeet Villähteelle ja Uuteenkyläään. V. 2010 joulukuussa toiveemme toteutuikin. Nastolan kunnan joukkoliikennetyöryhmässä, valmistelussa ja esityösuunnittelussa kyläläisiä edusti Erkki Liedes. Markku Meriluoto oli isossa roolissa siinä, että seisakkeet saatiin; suuri kiitos Markulle ja muille vaikuttajille kyliemme elinvoimaa merkittävällä tavalla lisänneen hankkeen läpimenosta!

  ****************************************************************

  Espanjansiruetanan torjuntaa Villähteellä

  Syksyllä 2021 Kurenniityntiellä Villähteellä kerättiin yhdessä espanjansiruetanoita. Paikalla oli Luontoturva ky:n Miia Korhonen kertomassa espanjansiruetanoista ja niiden torjunnasta.

  Espanjansiruetanan keräämistä voi tehdä myös omatoimisesti. Alueella on kolme etanaroskista, joihin asukkaat voivat kerätä espanjansiruetanoita. Etanat kerätään suljettavaan astiaan (maito/mehupurkki tms.), jonka pohjalla on ruokaetikkaa tai kiehuvaa vettä. Etanat kuolevat heti päätyessään etikkaan tai kiehuvaan veteen. Astiat etanoineen voi laittaa roskiksiin. Halutessaan etanoiden keräämisessä voi apuna käyttää esim. roskapihtejä. Roskiksiin ei saa laittaa muuta jätettä. Katso kartasta espanjansiruetanaroskisten paikat (klikkaa kuva suuremmaksi)! Tarkoitus on jatkaa keräämistä, palataan asiaan kun talkoillaan tämän asian hyväksi.

  Espanjansiruetanoista tiedotetaan ja talkoillaan alueella Lahden kaupungin toimesta. Lisätietoa antaa tarvittaessa kaupungin urakoitsija: Miia Korhonen 050-9117782 miia.korhonen@luontoturva.com

  Espanjansiruetanasta lisätietoa: